Diari Holanda_ Assen

Diario Assen

ASSEN

DIARI DE LA MOBILITAT 1 PROJECTE ERASMUS+KA1 « REPTE 2020» CEIP MAX AUB

  • Curs estructurat en Assen ( Holanda ) del 13 al 19 d’octubre de 2019

  • Títol del curs : Creativitat en el procés d’ ensenyament i aprenentatge i com utilitzar la música, l’art, les TIC, les activitats dins i fora de l’aula, els jocs, el treball en equip, ensenyament entre iguals i la metodologia per projectes en educació per reduir l’abandonament escolar,per millorar la motivació i el comportament en els alumnes i per millorar la integració dels alumnes de diferents entorns socials i culturals.

  • Temes del curs :

1.- Creativitat en el procés d’ensenyament i aprenentatge mitjançant activitats dins i fora de l’ aula.

2.- Mètodes creatius en l’ensenyament i aprenentatge per reduir l’abandonament escolar i millorar la motivació dels alumnes.

3.- Com utilitzar la música, l’art, les TIC i les activitats fora de l’aula en educació d’una manera creativa.

4.- Com utilitzar els jocs, el treball en equip, l’aprenentatge entre iguals i el mètode de projectes en educació.

5.- Com aplicar mètodes d’ensenyament no reglats en l’ educació reglada.

6.-Mètodes d’ensenyament creatius per a millorar la integració dels alumnes de diferent entorns culturals i socials i la inclusió dels alumnes immigrants.

7.- Creativitat en l’ ensenyament i aprenentatge per a millorar la motivació i la convivència en classe.

  • Diari d’activitats

1r dia: diumenge 13-X- 2019

Arribada dels participants a Assen i allotjament a «l’ Hotel de Jonge»per la vesprada.

-A les 17 h presentació del curs en la Sala de Conferències del mateix hotel on ens explicaren les línies bàsiques del curs que anava a desenvolupar-se al llarg de la setmana. També ens van fer una presentació sobre el País i la regió d’Assen ciutat amb un circuit automobilístic i la més important de la zona encara que la ciutat amb més animació és la propera ciutat de Groningen on es troba la Universitat.

- « European Fair» o « Fira europea» Ens havien demanat que cada participant portara algun producte gastronòmic típic del seu país per a compartir després en una altra sala i així ho férem. Va resultar una activitat molt simpàtica per a « Trencar el gel» que va possibilitar el primer contacte i comunicació entre els participants.

2n dia: dilluns 14-X-2019

(Es treballaren els temes del curs 1,2,3,4,6 i 7)

- Matí: Reunió en la Sala de Conferències on es van fer les presentacions de cada centre participant que eren 12 escoles de 7 països europeus: Itàlia, França, Estònia, Islàndia, Romania, Hongria i Espanya.

- Vesprada: Visita a l'Arxiu d'Història de la regió de Drents a Assen, on tenen un extens programa d'activitats educatives per a estudiants de tots els nivells. Allà vam realitzar algunes d’ aquestes activitats com :

  • Recerca en equips d’un tresor que es trobava en una sala mitjançant pistes en holandés que llegien en una aplicació d’ordinador. Va resultar molt divertit i motivador.

  • Pantalla interactiva amb diferents activitats com unir imatges d’objectes del passat amb els equivalents actuals : cotxes, mobles...

  • Visionat d’un video sobre l’Escola en el passat.

  • Acabàrem amb una espècie de gymkana de bùsqueda de estatues i llocs a l’exterior de l’edifici on s’ havien de seguir les instruccions de pistes en un mòbil.

3r dia:dimarts 15-X-2019

(Es treballaren els temes del curs 1,2,3,4 i 6)

- Matí:

  • Visita al « Drents Museum». Es tractava d’ una visita teatralitzada a un museu ( que és una antiga casa senyorial) tal com la que es realitza amb estudiants i tracta sobre la història de personatges cèlebres d’ Assen,  habitants de la casa en el segle XVIII. Es tracta d’una activitat que inclou dramatització i conta la història d’una manera lúdica i motivadora.

  • Taller de « Lego listening»:Es tracta d’ una activitat de comunicació per parelles en la que una de les dues persones dóna les instruccions per a fer una figura amb peces de Lego que ha de ser idèntica a la que es dóna com a model i que a soles ella veu i l’altra persona que no pot dir més que ok repeteix ha de recrear la construcció seguint les instruccions. En aquesta activitat el major handicap va ser lingüístic ja que es comunicaven en anglés que no era la llengua materna de ningú dels participants.

- Vesprada:

  • Taller de música, pintura i creativitat: Elaboració col.lectiva d’ un mural amb tempra de colors sobre un tema concret seguint una música ; a cada canvi de música cal canviar de lloc i/ o de color.

   

4t dia: dimecres 16-X-2019

( Es treballaren els temes del curs 2,4,6 i 7)

-Matí:

  • Visita al molí de vent i museu « De Watcher» en Zuidlaren.

    Típic molí de vent holandés on el guía, que era un antic treballador del molí, ens ha explicat aspectes com la funció, el funcionament i la història del molins en Holanda.Es tracta dún lloc on els estudiants veuen en 1ª persona el procés de produccióde farina,fil i oli de llí.

    Els alumnes realitzen un aprenentatge interdisciplinar de història, conceptes matemàtics relatius al funcionament de les aspes del molí i altres com l’ús real de fonts d’energia renovables. Per acabar elaboren el seu propi pa, que és un producte molt important en Holanda.

  • Visita al museu del molí :Hi havia una gran quantitat d’objectes tradicionals donats per particulars com orguenets de música. Pianos i objectes tan curiosos com una màquina d’escriure en miniatura en la que se intuïen els principis de les computadores i les noves tecnologies actuals.

 

-Vesprada:

  • Elaboració d’ un foto-reportatge resum de les activitats de la setmana amb «Moovie maker»amb l’ equip dels 4 docents d’ Espanya.

- 5é dia: dijous 17-X-2019

( Es treballaren els temes 3, 4, 6 i 7)

-Matí:

  • Explicació d’un mètode de mapes conceptuals « Mind mapping method and chain of thougts»

-Es tracta d’un mètode per a elaborar mapes conceptuals en grup.

- Es divideix els alumnes en grups de 5 persones .

- Hi havia algunes restriccions o consignes per a cada grup com a soles utilitzar paraules, utilitzar a soles imatges de retalls de revista, utilitzar a soles dibuixos...

- A cada membre de l’equip se li assignava un rol de discapacitat ( cec, lesionat en una mà, mut, mental) .

- Vesprada:

  • Taller « Treasure hunting» ( A la caça del tresor)

Dividir els participants en grups

Buscar en el terreny per a identificar alguns llocs d’ interés com edificis, estatues, pintures, esglèsies dibuixats en un document.

-Usar un mapa o plànol on es marcaran el major nombre possible de llocs trobats.

- Organitzar un eixida per a identificar els llocs dibuixats.

- Cada grup ha d’ identificar els dibuixos amb els reals i fer selfie que s’ envia al grup de Facebook.

- 6é dia: divendres 18-X- 2019

( Es treballaren els temes 3 i 4)

-Matí :

  • Xarrada» Les TIC en educació

    - Promou l’aprenentatge interactiu.

    - Ajuda a léstudiant tambés després de classe.

    - Individualitza l’aprenentatge.

    -Incorporar les TIC en classe suosa un canvi de concepció en classe on no es tracta de donar la informació sino com accedir a ella.

    - La creativitat és la clau i es poden incloure apps de jocs com Socrative, Quizz o Kahoot . Aquesta gamificació suposa una major motivació del alumnes cap a l’aprenentatge .

  • Taller de conta-contes com a estratègia didàctica per a un aprenentage experimental»

    Amb l’ ajuda d’ un material anomenat « Storycubes»es divideix la classe en equips que han d’ elaborar un conte a partir d’ uns personatges i d’unes accions donades. Una vegada que el conte està escrit es demana a cada grup de representar-lo sense paraules, amb mímica i el públic ha d’endevinar de què tracta la història. Es tracta d’ una acitivitat molt creativa, motivadora i divertida.

- Vesprada:

  • Visita al « Drenthe college» .

    Interessant i il.lustativa visita a un Centre de FP en Assen amb programes d`esudis de Comerç, Economia, Cuina, Turisme, Sport i Salut. Ha rebut diversos premis de Qualitat per les modernes i preparades instal.lacions així com per la qualitat dels seus estudis.

7é dia : dissabte 19-X-2019

-Matí :

  • Avaluació d’assimilació dels temes del curs pels participants mitjançant un qüestionari online.

  • Presentacions dels fto-reportatges de cada país.

  • Lliurament de certificats i clausura del curs.